Сушилня

Изсушаване на Лавандула


Изсушаване след прибиране на реколтата

За изсушаването на билките използваме тунелна сушилна машина, при която разстланата зелена маса се придвижва непрекъснато. Това предотвратява застояването на продукта на едно място и прегряването му при самия процес. Освен това, билките се разстилат на еднакъв дебелинен слой, за да бъде изсушаването им равномерно.

Сушилнята работи с рециркулация на топъл въздух и извеждането на влагата става постоянно или през определено време. Процесът се контролира от управлението на инсталацията. Сушилнята има 6 отделни секции за сушене, като всяка една от тях е автономна и може да работи на самостоятелен режим с различни параметри. Инсталацията може да работи с максимална температура 80ºС, а самите транспортни ленти и рециркулацията на въздуха са проектирани така, че безпроблемно се сушат както по-едри, така и съвсем дребни растения (включително шафран).

След изсушаването, продуктът преминава през роначна машина, която сортира изсушения цвят, изсушените листа и стръковете на растенията.

Употреба и приложение


Козметика

Силният аромат и успокояващите свойства на лавандуловите изсушени съцветия ги правят едни от най-желаните натурални суровини, използвани в козметиката. Заради релаксиращото им действие са предпочитани в производството на свещи и сапуни. Лавандулата е доказан инсектицид и успешно замества нафталина в гардероба, като същевременно ароматизира дрехите. За подобряване качеството на съня и борбата с главоболието изсушените цветове се влагат и във възглавници.

Кулинария

Лавандуловите съцветия се използват в кулинарията както за подобрение на вкуса, така и на естетическия завършек на храната. Захаросаните цветове се използват като украса на торти, кремове и др. десерти. А когато са изсушени, лавандуловите пъпки се ползват като подправка за приготвянето на бонбони, сладки, включително на лавандулова захар.

Използваме бисквитки, за да подобрим престоя Ви на нашия сайт. Ако продължите да го използвате, ние ще предположим, че приемате тяхната употреба. Политика за поверителност OK
Количка
Количката е празна

Изглежда все още нищо не сте избрали.